Парламентарната група на ГЕРБ номинира Антон Тодоров за председател на Комисията по

...
Парламентарната група на ГЕРБ номинира Антон Тодоров за председател на Комисията по
Коментари Харесай

ГЕРБ готвят Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиетата

Парламентарната група на ГЕРБ номинира Антон Тодоров за ръководител на Комисията по досиетата. 

" Номиниран съм, да, детска фантазия ми е това - както би споделил Румен Петков " - заяви Тодоров пред Българска национална телевизия.

В Комисията има над 1 милион архивни единици. Има доста неща за изследване, има към 25% документи от военното разузнаване, би трябвало да пристигна цялата дирекция от Военния списък - Търново за интервала 1944-1989 година, и правосъдните каузи. Като си знам какъв кофти човек съм, всичко това ще го събера и след 5 години, като свърши този мандат, ще имаме по-късно Институт за национална памет. Надявам се Българска социалистическа партия тогава да е доста слаба съпротива, нещо от порядъка на трийсетина депутати, да има естествени хора, а не да неодобряват всяко нещо, сподели още Тодоров.

Същевременно вестник " Дума " оповестява в утрешния си брой, че Българска социалистическа партия е внесла законопроект за закриване на Комисията по досиетата.

Социалистите оферират да бъде анулиран Законът за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българска народна армия и да се закрие Комисията по досиетата.

На мястото й те желаят да се сътвори Институт за национална памет, който да събере целия списък на комисията. Той трябвало да " реализира изследователска и издателска активност, ще провежда образователно-информационни конгреси и ще си сътрудничи с задгранични институции. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР